Op de Boomgaard worden Robotica lessen gegeven.
Bij deze lessen leren kinderen van groep 3 t/m groep 8 over programmeren, mechanica, automatiseren en actuele thema's.
Afgelopen les was dit duurzaamheid.
Ze leerden over de energietransitie en hoe we het maximale halen uit het zwaar belaste stroomnetwerk in Nederland. In Zwitserland hebben ze in de bergen een mooie dam geplaats en zij gebruiken een stuwmeer als gigantische batterij. Simpelweg water omhoog pompen als je stroom over hebt.Als je stroom tekort hebt, zet je dan letterlijk de kraan weer open en je laat het water langs een generator weer naar beneden lopen.
In nederland wordt dit een klein beetje lastig aangezien ons land zo plat is als een pannekoek. Opslag in de vorm van batterijen is op grote schaal nog niet mogelijk, dus moeten wij een andere oplossing bedenken.
Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer slimme apparaten die aan kunnen gaan wanneer er heel veel stroom beschikbaar is. Denk hierbij aan een zonnige zomerdag of een dag met veel wind.
Tijdens de roboticalessen hebben de kinderen een windmolen gemaakt die met behulp van een sensor registreerd of er (genoeg) wind staat. Deze geeft aan een computer door dat een wasmachine zijn programma af kan gaan draaien. Hierbij hebben zij zowel de windmolen gebouwd, als de wasmachine en het volledige programma op de computer geprogrammeerd. Dus van langzaam heen en weer de was verdelen, tot water en zeep erin pompen, het wasprogramma met sneller draaien en centrifugeren om het meeste vocht weer uit de kleren te krijgen.
Veel plezier met het filmpje